BlogERDIC LAB

Θεοδώρα Σταυροπούλου (Θ17120) 

Χαδούλα Ευαγγελία Νικητάκη (Θ17087)


Σε σχέση με την επιλογή προπτυχιακών σπουδών, οι μεταπτυχιακές σπουδές, θα συμφωνούσαμε όλοι, πως αποτελούν μια πολύ πιο δύσκολη επιλογή. « Έχω διαλέξει σωστά το αντικείμενο ενδιαφέροντος μου; Είμαι 100% σίγουρος/-η για την «επένδυση» που κάνω; Ίσως να έψαχνα τι επιλογές έχω και στο εξωτερικό; Μα θα μπορούσα να τα βγάλω πέρα οικονομικά;» 
 

Λοιπόν, τουλάχιστον σε αυτό το τελευταίο υπάρχει απάντηση που μπορεί να βοηθήσει κατά τη διαδικασία αναζήτησης και για ακόμη μία φορά το status «φοιτητής της ΕΕ» μας παρέχει ευκαιρίες και πλεονεκτήματα. Αναφερόμαστε στο εξαιρετικά θετικό γεγονός ότι αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ μέσω των δημόσιων πανεπιστήμιών τους παρέχουν μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών είτε χαμηλού κόστους, είτε και εντελών δωρεάν! 

Πρόσφατα είδαμε την περίπτωση της Γαλλίας στο πλαίσιο του μαθήματος «Εκπαίδευση, κατάρτιση και δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης στην ΕΕ», https://erdic.unipi.gr/el/blog/231-blog-fernontas-pio-konta-gallia-ellada, αλλά δεν είναι η μόνη! 

Οι Σκανδιναβικές χώρες φημίζονται για το επίπεδο της εκπαίδευσης που προσφέρουν. Σε όλα αυτά τα κράτη η ανώτατη εκπαίδευση είναι δωρεάν για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είμαστε πολύ τυχεροί γι’ αυτό; 

Στη Δανία τα μεταπτυχιακά διαρκούν δύο χρόνια και σχεδόν όλα είναι αγγλόφωνα. Έχουμε πολλές επιλογές στο πεδίο των διεθνών σχέσεων και των ανθρωπιστικών επιστημών. 

Στη Νορβηγία τα μεταπτυχιακά είναι πάλι 2 χρόνια και στα αγγλικά αλλά οι επιλογές είναι περιορισμένες για τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Αφορούν κυρίως τις θετικές επιστήμες και business studies. 

Φινλανδία διαθέτει δύο τύπους ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης: Πανεπιστήμια και Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών. Τα Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών προσφέρουν επαγγελματική τριτοβάθμια εκπαίδευση και έχουν ισχυρούς δεσμούς με την επαγγελματική ζωή και την περιφερειακή ανάπτυξη. Τα Πανεπιστήμια επικεντρώνονται στην επιστημονική έρευνα και σε αυτά κυρίως μπορούμε να βρούμε μεταπτυχιακά στο πεδίο μας(βέβαια δεν είναι τόσο μεγάλη η ποικιλία). Οι περισσότερες επιλογές μεταπτυχιακών είναι στα αγγλικά. 

Η Σουηδία παρέχει άρα πολλές επιλογές μεταπτυχιακών πολιτικών και ανθρωπιστικών επιστημών στα αγγλικά(2 χρόνια). Τα περισσότερα πανεπιστήμια βρίσκονται σε πόλεις που χαρακτηρίζονται από την πολυπολιτισμικότητά τους. 

Όλα ακούγονται τόσο ωραία αλλά μήπως υπάρχει κάποιο αρνητικό; Οι Σκανδιναβικές χώρες προσελκύουν πολλούς διεθνείς φοιτητές, βέβαια το κόστος ζωής είναι αρκετά υψηλό. Δεν υπάρχουν δίδακτρα αλλά κάθε μήνα τα έξοδα υπολογίζονται σε 800-1000€.   

Η έκπληξη της έρευνάς μας ήταν τα «αρκετά» ακριβά κράτη-μέλη της Αυστρίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου: 

Στην Αυστρία οι φοιτητές- πολίτες της ΕΕ και του ΕΟΧ στα δημόσια πανεπιστήμια εάν είναι «στην ώρα τους» δεν πληρώνουν καθόλου δίδακτρα. Όταν λέμε «στην ώρα τους» εννοούμε εντός του προβλεπόμενου χρόνου των σπουδών που έχουν διαλέξει συν 2 ακόμη εξάμηνα. Με το πέρας πιθανόν αυτού του χρονικού διαστήματος τα δίδακτρα ανέρχονται σε 363,36€ για κάθε επιπλέον εξάμηνο. Πέρα από την γκάμα ακαδημαϊκών πεδίων, ανθρωπολογικών νομικών, κοινωνικών, οικονομικών, να σημειώσουμε πως η Αυστρία είναι ανάμεσα στις κορυφαίες χώρες, μαζί με τις Σκανδιναβικές, που προσφέρουν τα περισσότερα αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών. Προϋπόθεση η επιτυχημένη ολοκλήρωση προπτυχιακών σπουδών και τουλάχιστον 120 ECTS. Το κόστος διαβίωσης παρότι πιο ακριβό, δεν ξεφεύγει πολύ από αυτό της ελληνικής πραγματικότητας και με μέσο όρο κόστους διαμονής τα 400€, που θα μπορούσαν να μειωθούν με τη δημοφιλή επιλογή της συγκατοίκησης.  

(Συνεχίζεται) 

Πηγές 

https://studyindenmark.dk/ 

https://www.studyinnorway.no/ 

https://www.studyinfinland.fi/ 

https://studyinsweden.se/ 

https://www.studyineurope.eu/ 

https://www.masterstudies.com/ 

https://studyinaustria.at/en/ 

 

Join Our Newsletter

Get Updates, Upcoming Themes Info, and Our Great Deals!