BlogERDIC LAB

Θεοδώρα Σταυροπούλου (Θ17120)

Χαδούλα Ευαγγελία Νικητάκη (Θ17087)

Στο Βέλγιο οι μεταπτυχιακές σπουδές κατατάσσονται στο δεύτερο κύκλο σπουδών σύμφωνα με το σύστημα ανώτατης εκπαίδευσής του και συμπληρωματικό στο μεταπτυχιακό και τα 60-120 ECTS είναι το μεταπτυχιακό εξειδίκευσης, όπως το λένε, με 60 ακόμη ECTS. Ο χρόνος απόκτησης ενός fulltime μεταπτυχιακού είναι 2-4 εξάμηνα. Η ομοσπονδία Βαλλωνίας- Βρυξελλών στεγάζει 6 γαλλόφωνα πανεπιστήμια και 19 «ανώτατα σχολεία» («leshautesécoles»), στα οποία δεν ισχύει ότι για τα αντίστοιχα της Γαλλίας. Τα δίδακτρα ανέρχονται κατά το μέγιστο σε 835€ ανά έτος για τα πανεπιστήμια και σε 350€ ανά έτος και 455€ περίπου για το έτος απόκτησης του διπλώματος για τα hautesécoles. Πολλά από τα προγράμματα σπουδών είναι δίγλωσσα, στα αγγλικά και τα γαλλικά, και όχι αποκλειστικά σε γαλλικά ή γερμανικά, ενώ μπορεί να χρειάζονται προκαταρκτικές εξετάσεις. 

Το Λουξεμβούργο παρέχει ανώτατη εκπαίδευση κατά κύριο λόγο στην αγγλική γλώσσα και μεταπτυχιακά fulltime 2 ετών στο Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου με δίδακτρα μόλις 200€ ανά ακαδημαϊκό εξάμηνο. Καθώς φιλοξενεί κάποιες από τις έδρες των οργάνων της ΕΕ, παρέχει αντίστοιχα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα μεταπτυχιακά, δύο από τα οποία ξεχωρίσαμε:  -Masterinborderstudies, -MasterinEuropeangovernance. Πρέπει ωστόσο να σημειώσουμε πως το κόστος της ζωής είναι ιδιαίτερα υψηλό, και κυρίως η διαμονή, ακόμη κι αν μοιράζεσαι ένα μικρό διαμέρισμα, που αγγίζει ιδιαίτερα υψηλά νούμερα. 

Πολλά μεταπτυχιακά στην Γερμανία δεν έχουν δίδακτρα αλλά υπάρχει η συνεισφορά κάθε εξαμήνου η οποία είναι κατά προσέγγιση 250€ (διαφέρει από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο). Τα μεταπτυχιακά διαρκούν δύο χρόνια και υπάρχουν αρκετές αγγλόφωνες επιλογές και στις πολιτικές επιστήμες. Το κόστος ζωής των φοιτητών υπολογίζεται σε 850€ το μήνα αλλά βέβαια εξαρτάται και από την κάθε πόλη.

Δωρεάν σπουδές παρέχουν κι άλλες χώρες, αρκεί όμως να είσαι γνώστης της γλώσσας τους. Για παράδειγμα, η Τσεχία και η Πολωνία για τους φοιτητές της ΕΕ δεν προβλέπει δίδακτρα, η πλειοψηφία, όμως, των μαθημάτων τους είναι στα τσέχικα και στα πολωνικά αντίστοιχα. 

Αφήσαμε για το τέλος την περίπτωση της Ισπανίας. 50/ 70 πανεπιστήμιά της είναι δημόσια, με προγράμματα σπουδών κυρίως στα ισπανικά, με κάποια αγγλικά. Το σύστημα της Ισπανίας είναι λίγο περίεργο, καθώς κατά τις σπουδές σου συγκεντρώνεις credits και το κόστος είναι ανάλογο των credits. Ένα fulltime μεταπτυχιακό διαρκεί 2-3 χρόνια και χωρίζεται σε δύο μέρη: α) στις διαλέξεις, οι οποίες δίνουν 60 credits, β) στην έρευνα, κατά προσωπική πρωτοβουλία, η οποία ανάλογα του πόσο βαθμολογείται αποδίδει αντίστοιχα credits. 60 credits αρκούν για την ολοκλήρωση των σπουδών και τη λήψη διπλώματος. Κάθε credit κοστολογείται 22-36€, ανάλογα με το κάθε πανεπιστήμιο. Επομένως, ένα μεταπτυχιακό των 60 credit θα κοστίσει ανάλογα 1.320- 2.160€. Το κόστος ζωής στην Ισπανία εξαρτάται αρκετά από το που μένεις, με τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη να είναι οι ακριβότερες με ενοίκια από 800-900€ και άνω, ενώ παραξενευτήκαμε διαβάζοντας πως τα βιβλία τα αναγκαία για το πανεπιστήμιο είναι ιδιαίτερα ακριβά.  

Μην ξεχνάμε τις υποτροφίες που παρέχονται, οι οποίες είναι πολλές και μπορούμε να διεκδικήσουμε. Μην ξεχνάμε ακόμη την προθυμία και την προσπάθεια που αν καταβάλλουμε μπορούμε να τα καταφέρουμε λίγο καλύτερα. Καλή μας σταδιοδρομία, και γιατί όχι, καλό ταξίδι!

Πηγές

https://www.studyineurope.eu/

https://www.masterstudies.com/

https://www.studying-in-spain.com/

https://www.study-in-germany.de/en/

Join Our Newsletter

Get Updates, Upcoming Themes Info, and Our Great Deals!