Την Δευτέρα 23 Νοεμβρίου το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Έρευνας και Ανάπτυξης και Διαπανεπιστημιακής Συνεργασίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς οργάνωσε στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας μια εκπαιδευτική επίσκεψη των φοιτητών του

μεταπτυχιακού προγράμματος στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Πολιτικές στην Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Έρευνα και του μαθήματος «Εκπαιδευση και Έρευνα και Ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση» του προπτυχιακού τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Την εκδήλωση παρακολούθησαν και πολλοί φοιτητές άλλων πανεπιστημίων.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν η κυρία Ana María Rodríguez Gil, τεχνική σύμβουλος σε θέματα παιδείας της Πρεσβείας της Ρώμης και αρμόδια για μορφωτικές υποθέσεις σε Αλβανία, Ελλάδα και Ιταλία, η Mercé Torra, υπεύθυνη των πτυχίων DELE, και η κυρία Ana Roca Gadea, διευθύντρια της βιβλιοθήκης Juan Carlos Onetti, ενώ ακολούθησε η προβολή της κλασσικής ισπανικής ταινίας «Bienvenido Mr. Marshall». Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν και ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, κύριος Víctor Andresco, και ο Σύμβουλος της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Αθήνα, κύριος Juan Sáenz de Heredia, καθώς και η δρ. Φωτεινή Ασδεράκη, πρόεδρος του ERDIC, και ο δρ. Χαράλαμπος Γκούσιος, πρόεδρος του ΠΜΣ στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Πολιτικές για την Εκπαίδευση, την Κατάρτιση και την Έρευνα. Συντόνισε την εκδήλωση και έκανε την διαδοχική διερμηνεία από τα ισπανικά στα ελληνικά και αντιστρόφως ο Αλέξανδρος Αποστολίδης, φοιτητής του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και εθελοντής στο ERDIC.

Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για το εκπαιδευτικό σύστημα και την εκπαιδευτική πολιτική της Ισπανίας, τα διαδικτυακά εργαλεία και μέσα διεθνοποίησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που η χώρα αξιοποιεί, καθώς και για τα προγράμματα σπουδών των ισπανικών πανεπιστημίων σε πολλούς κλάδους, όπως ο τουρισμός, η πληροφορική, οι καλές τέχνες, οι κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες και η φιλολογία. Επίσης, παρουσιάσθηκαν οι γλωσσικές πιστοποιήσεις DELE και το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς στις Ξένες Γλώσσες, καθώς και οι διάφορες δραστηριότητες με τις οποίες ασχολείται ένα σύγχρονο γλωσσικό και πολιτιστικό ίδρυμα – λέσχες λογοτεχνίας, φεστιβάλ ταινιών, σεμινάρια, εκδρομές και άλλα. Έπειτα, οι φοιτητές εξοικειώθηκαν με τις μεθόδους ψηφιοποίησης των βιβλιοθηκών και τα διεθνή δίκτυα βιβλιοθηκών και ξεναγήθηκαν στην πρότυπη βιβλιοθήκη Juan Carlos Onetti του Ινστιτούτου Θερβάντες, εγκαινιασμένη από την Βασίλισσα Σοφία το 2007. Στο τέλος προβλήθηκε και σχολιάσθηκε η ταινία «Bienvenido Mr. Marshall», μια κλασσική ισπανική ταινία που σατυρίζει την καθημερινότητα της μετεμφυλιακής Ισπανίας, θίγει το ευαίσθητο ζήτημα του αποκλεισμού της Ισπανίας από το σχέδιο Marshall, αλλά και προβάλλει σημαντικές πτυχές της πολιτικής, της κουλτούρας και της κοινωνίας της Ισπανίας.