Στις 4 & 5 Δεκεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα και στο Πανεπιστήμιο Πειραιά το Συνέδριο Ανακοίνωσης Αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού προγράμματος Jean Monnet “Universities4EU” 2014-2016.
Στο συνέδριο συμμετείχαν 24 Λύκεια τα οποία ταξίδεψαν μέχρι την Αθήνα και τον Πειραιά για να μοιραστούν με μαθητές, φοιτητές και καθηγητές τις δράσεις που πραγματοποίησαν στα σχολεία τους στο πλαίσιο του προγράμματος. Συνολικά στο Συνέδριο συμμετείχαν 130 μαθητές και 50 εκπαιδευτικοί από ιδιωτικά και δημόσια Λύκεια της Αττικής, της Μακεδονίας, της Θράκης αλλά και το "Κολλέγιο Πνοή Αγάπης: Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο" από την περιοχή του Μεσοποτάμου της Αλβανίας.

«Στο πλαίσιο του προγράμματος υλοποιήθηκαν επτά επιμορφωτικές ημερίδες σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Τήλο, στις οποίες συμμετείχαν 528 μαθητές και 112 εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο.»
Διαβάστε εδώ την αναλυτική περιγραφή του προγράμματος

Την εκδήλωση στις 4 Δεκεμβρίου τίμησαν με την παρουσία τους, o Θεοδόσης Πελεγρίνης, Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, o Μίλτος Κύρκος, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (S&D), ο Άρης Περουλάκης, Αναπληρωτής Επικεφαλής Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπή στην Ελλάδα και ο Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του συνεδρίου και μετά τις εισηγήσεις των καλεσμένων η ακαδημαϊκή συντονίστρια του προγράμματος Δρ. Φωτεινή Ασδεράκη ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της Έρευνας “What Europe means 4U?” και προλόγισε την προβολή του απολογιστικού βίντεο του προγράμματος. Στο τελευταίο κομμάτι της ημερίδας οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις προσωπικές τους απορίες στους καλεσμένους και στον Υφυπουργό.

Στις 5 Δεκεμβρίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιά το ρυθμό του συνεδρίου έδωσαν οι ίδιοι οι μαθητές με τις επίκαιρες, ευφάνταστες και διασκεδαστικές παρουσιάσεις τους σχετικά με τις δράσεις που πραγματοποιήσαν στα σχολεία τους στο πλαίσιο του προγράμματος “Universities4EU”.
Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Καθηγητής Παντελής Παντελίδης, αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς και συμμετείχαν στην ανοιχτή συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Καθηγητής Χαράλαμπος Γκούσιος, ο Επίκουρος Καθηγητής Νικόλαος Ραπτόπουλος, ο Επίκουρος Καθηγητής Αθανάσιος Σαμαράς, η Επίκουρη Καθηγήτρια Φωτεινή Ασδεράκη, του Τμήματος Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και ακαδημαϊκή συντονίστρια του προγράμματος “Universities4EU” και ο Δημήτρης Μαραγκός, Υπεύθυνος Επικοινωνίας του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.

       

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι δράσεις:

Η εμπειρία μας από τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα U4EU
Κολλέγιο «Πνοή Αγάπης»

«Α day without the EU» (Βίντεο) & Αφίσα
3o ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης

«Παρουσίαση Δράσης U4EU»
1ο ΓΕΛ Ασπροπύργου

«Ζούμε στην Ευρώπη: Μαθαίνουμε, δημιουργούμε, οραματιζόμαστε»
4ο ΓΕΛ Κορυδαλλού

«Παρουσίαση Δράσης U4EU σε σχολική εκδήλωση»
2ο ΓΕΛ Γέρακα

«Παρουσίαση σχολικής εκδήλωσης-ReThink Europe»
ΓΕΛ Θρακομακεδόνων

«Εορτασμός της ημέρας της Ευρώπης στην Τήλο»
Μαριλένα Μαραγκού, Project Manager U4EU

Έρευνα «Γνωρίζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από τους όρους της επικαιρότητας»
1ο ΓΕΛ Συκεών

Παρουσίαση Αποτελεσμάτων έρευνας «EUROPE 4 U»
Ιδιωτικό ΓΕΛ Ώθηση

Επιδαπέδιο «ΕUROSUDOKU»
Γενικό Λύκειο Αλεξάνδρειας

(προβολή βίντεο)

«Απολογισμός Σχολικών Δράσεων –Τι είναι η Ευρώπη για μένα»
Αρσάκειο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης

«Θεατρικό Πείραμα για το μεταναστευτικό»
1ο ΓΕΛ Κερατσινίου