imageΚατά το διήμερο 19 και 20 Μαρτίου 2016 έλαβε χώρα το Διεθνές Συμπόσιο «Έτος Αριστοτέλη: Λόγος περί παθών – Από την ρητορική του μίσους στην ρητορική της αποδοχής» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, το οποίο συνδιοργάνωσαν το British Council και το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Έρευνας, Ανάπτυξης και Διαπανεπιστημιακής Συνεργασίας (ERDIC) και με την υποστήριξη του Megaron Plus. Το διήμερο συμπόσιο πραγματοποιήθηκε εξ αφορμής της Ρητορικής του Αριστοτέλη και με στόχο να διερευνήσει το φαινόμενο της Ρητορικής του Μίσους στο πλαίσιο του δημοσίου λόγου, της εκπαίδευσης και της ψυχολογίας.

Ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσιος Πελεγρίνης άνοιξε το συμπόσιο απευθύνοντας εισαγωγικούς χαιρετισμούς. Ο Υφυπουργός τόνισε τη σημασία της συμβολής του Αριστοτέλη στην επιστήμη της φιλοσοφίας και της ελληνικής γραμματείας θέτοντας τις βάσεις της ορθής φιλοσοφικής σκέψης. Εισαγωγικούς χαιρετισμούς απήυθυναν ο Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς Αριστοτέλης Τζιαμπίρης και ο Διευθυντής του British Council Greece Tony Buckby.

Την επιστημονική επιμέλεια του συμποσίου ανέλαβε η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και διευθύντρια του Εργαστηρίου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Έρευνας, Ανάπτυξης και Διαπανεπιστημιακής Συνεργασίας (ERDIC) Φωτεινή Ασδεράκη. Η επίκουρη καθηγήτρια υπογράμμισε την εύθραυστη ενότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω των τρεχουσών συγκυριών και την ανάγκη να εγκαταλειφθούν τα στερεότυπα που αποτελούν εμπόδια στην διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Το πρώτο μέρος του συμποσίου έκλεισε ο Rui Gomes, Υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Εκπαίδευσης της Νεανικής Ανάπτυξης του Council of Europe, ο οποίος εισήγαγε στο κοινό την εκστρατεία του Council of Europe κατά του φαινομένου της ρητορικής του μίσους που έχει αυξηθεί λόγω της εκτεταμένης χρήσης του internet.

Οι ομιλίες του δεύτερου μέρους του συμποσίου πραγματεύονταν την προβληματική μεταξύ της ρητορικής του μίσους και της εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής του UCL Institute of Education του Πανεπιστημίου του Λονδίνου ανέπτυξε την έρευνα του σχετικά με την εμφάνιση του hate speech στα σχολεία ενώ, ο Πρόεδρος του Lifelong Learning Platform David Lopez τόνισε το γεγονός πως η δημιουργία ενεργών πολιτών αποτελεί αποστολή που πρέπει να εκτελεστεί μέσω της εκπαίδευσης και κάλεσε τα κράτη να μην αντιμετωπίζουν την εκπαίδευση ως έξοδο αλλά, ως μοχλό ανάπτυξης. Στο τέλος της πρώτης ημέρας του συμποσίου εξετάσθει το φαινόμενο της ρητορικής του μίσους υπό το επιστημονικό πρίσμα της ψυχολογίας με την Αριέλλα Ασέρ, ψυχολόγο – ψυχαναλύτρια και τον Νίκο Τζαβάρα, ψυχίατρο – ψυχαναλυτή να αναλύουν τις θέσεις του S. Freud και του I. Kant.


Την δεύτερη μέρα του συμποσίου οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε βιωματικά εργαστήρια καθώς και να συνομιλήσουν με άτομα που είχαν γίνει δέκτες ρητορικής του μίσους μέσω του εργαστηρίου της «ζωντανής βιβλιοθήκης».


Για το αναλυτικό πρόγραμμα του συμποσίου πατήστε εδώ.