photoΤην Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016, ο Πρέσβης της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην UNESCO κ. Γ. Βέης παρέθεσε ομιλία στην Αίθουσα Συνεδρίων του Πανεπιστημίου Πειραιώς στους μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Σπουδών. Την εκδήλωση οργάνωσαν ο Πρόεδρος του Τμήματος Καθηγητής Αριστοτέλης Τζιαμπίρης και το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Έρευνα, Ανάπτυξης και Διαπανεπιστημιακής Συνεργασίας.


Ο Πρόεδρος του Τμήματος Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Καθηγητής Αριστοτέλης Τζιαμπίρης άνοιξε την εκδήλωση παρουσιάζοντας τον ομιλητή και τη διπλωματική του πορεία. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Θεοδόσιος Πελεγρίνης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καθηγητής Ν. Γεωργόπουλος , ο Προπρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς ομ. Καθηγητής κ. Γ. Οικονόμου, ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών, Καθηγητής κ. Α. Κότιος, ο Διευθυντής του Μεταπτυχιακού «Ενέργεια: Στρατηγική, Δίκαιο & Οικονομία», Αν. Καθηγητής Ν. Φαραντούρης, ο Διευθυντής του Μεταπτυχιακού στις "Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Πολιτικές στην Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Έρευνα", Α. Καθηγητής κ. Χ. Γκούσιος, άλλα μέλη ΔΕΠ και πολλοί φοιτητές.

Κατά ομιλία του ο κ. Πρέσβης τόνισε τη σπουδαιότητα της Ελλάδας ως ιδρυτικό μέλος της UNESCO. Επίσης, αναφέρθηκε στην πρόσφατη επιτυχία της εκλογής της Ελλάδας με 165 ψήφους σε σύνολο 186 ψηφισάντων, πρώτη σε ψήφους στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO καθώς και στην αντιμετώπιση της χώρας ως «Μητέρα των πολιτισμών» από τους ομόλογους του των χωρών της Λατινικής Αμερικής. Επιπλέον, οι παρευρισκόμενοι φοιτητές είχαν τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν ποιες εμπειρίες δύναται να κερδίσει κάθε νέος που επιθυμεί να πραγματοποιήσει την πρακτική του στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην UNESCO και πώς διαρθρώνεται η ζωή ενός διπλωμάτη καριέρας. Στο διάλογο που έλαβε χώρα μετά την ομιλία, τέθηκαν ζητήματα όπως οι προϋποθέσεις προς ένταξη ενός μνημείου στη λίστα της πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, το ζήτημα των μαρμάρων του Παρθενώνα και οι συσχετισμοί δυνάμεων εντός του οργανισμού.