image

Στο πλαίσιο του Ανοιχτού Μαθήματος "Εκπαίδευση, Κατάρτιση, Έρευνα και Καινοτομία στην ΕΕ" πραγματοποιήθηκε το εργαστήριο “Το μέλλον της Ευρώπης”. Στο εργαστήριο συμμετείχαν προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και φοιτητές Erasmus του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Το εργαστήριο διοργάνωσαν η Έδρα Jean Monnet για τις Ευρωπαϊκές Πολιτικές στην Εκπαίδευσης, Κατάρτιση, Έρευνα και Καινοτομία σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Έρευνας, Ανάπτυξης και Διαπανεπιστημιακής Συνεργασίας (ERDIC).

Στόχος του εργαστηρίου ήταν να φέρει κοντά φοιτητές διαφόρων ηλικιών και εθνικοτήτων προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για σύγχρονα ευρωπαϊκά ζητήματα. Το κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν το μέλλον την Ευρώπης, με υποενότητες 1) το “Brexit”, 2) την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού, και 3) το ρόλος της εκπαίδευσης και των νέων.

Η ακαδημαϊκή συντονίστρια του μαθήματος, Επικ. Καθ. Δρ. Φωτεινή Ασδεράκη παρότρυνε τους παρευρισκομένους να μοιραστούν τις απόψεις τους σχετικά με τις σύγχρονες Ευρωπαϊκές και Διεθνής εξελίξεις. Οι Ιταλοί φοιτητές αναφέρθηκαν στα αίτια και αποτελέσματα του Ιταλικού δημοψηφίσματος, ενώ έγινε και μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση από τον Νιγηριανής καταγωγής μεταπτυχιακό φοιτητή Hilary Emefiele Erhabor, με θέμα “Περιφερειακές και Διαπεριφερειακές Σχέσεις Ευρώπης και Αφρικής”.

Το μάθημα έκλεισε ευχάριστα με πολύ φαγητό και κουβέντα. Οι συμμετέχοντες του μαθήματος ετοίμασαν εδέσματα από τις τοπικές τους κουζίνες συνθέτοντας ένα αξιοζήλευτο, διαπολιτισμικό δείπνο.

Φωτογραφίες απο το εργαστήριο