BlogERDIC LAB

Χαδούλα Ευαγγελία Νικητάκη (θ17087)


Θέλεις να μάθεις πώς μπορείς να γράψεις ένα σωστό και ελκυστικό
motivation letter για μεταπτυχιακό, υποτροφίες, προγράμματα ανταλλαγής ή άλλες αιτήσεις; Πρόσεξε και ακολούθησε αυτά τα βήματα. Πρώτα χρειάζεται να διευκρινιστεί ότι το motivation letter αφορά τα μελλοντικά σου ακαδημαϊκά σχέδια και πως το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό ή άλλο πρόγραμμα θα σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου.  

1. Διάβασε προσεκτικά τις επίσημες οδηγίες που παρέχει ο οργανισμός που στέλνεις το γράμμα. Συνήθως καθορίζουν τι πρέπει να συμπεριλάβεις πχ την ακαδημαϊκή σου πορεία, άλλες δραστηριότητες πχ εθελοντισμό, αθλήματα και ποιο είναι το όριο των λέξεων. Πρέπει να συμπεριλάβεις και να ακολουθήσεις ό,τι λένε οι οδηγίες.
2. Προσπάθησε με ωραίο τρόπο και χωρίς να φανείς αλαζόνας να προβάλεις τον εαυτό σου πχ ως φιλάνθρωπο, δραστήριο, κοινωνικό ή λέγοντας για δημοσιεύσεις σου ή άλλα επιτεύγματα. Πες κάτι για τον εαυτό σου που σε διακρίνει από τους υπόλοιπους.
3. Κάνε έρευνα του οργανισμού/πανεπιστημίου που θα στείλεις την αίτηση. Δες τι δράσεις κάνει, τι έχει επιτύχει, εξερεύνησε την ιστοσελίδα και άλλες επίσημες πηγές και μάθε τι πρεσβεύει ώστε να προσαρμόσεις τι θα γράψεις και συμπεριέλαβε κάποια από τα πράγματα που διάβασες, έτσι θα φανεί πόσο ενδιαφέρεσαι γι’ αυτή την αίτηση.
4. Τέλος έλεγξε προσεκτικά την ορθογραφία και την γραμματική, αν θέλεις δώσε να το διαβάσει και ένας φίλος σου για να σου δώσει μία δεύτερη άποψη. Επίσης όσον αφορά την ορθογραφία χρησιμοποίησε το λεξιλόγιο της κάθε χώρας που στέλνεις την αίτηση (πχ αν στείλεις στην Αγγλία θα γράψεις organisation και όχι organization).

Κάνε το motivation letter σου να ξεχωρίζει και δείξε πόσο συμβατό είναι το πρόγραμμα/μεταπτυχιακό στους στόχους σου. Και μην ξεχνάς τη διαφορά με το Personal statement στο οποίο κύριος στόχος είναι η προώθηση του εαυτού σου γιατί εσύ είσαι ο/η ιδανικός. Ενώ στο motivation letter εστιάζεις σε τι θέλεις να κάνεις με αυτό το μεταπτυχιακό/υποτροφία/άλλο πρόγραμμα, λέγονταςτα future plans και goals και διακριτικά γιατί είσαι οκαλύτερος.

 

Πηγή

Παρουσίαση της κ. Σοφίας Μαστροκούκου στο μάθημα της κ. Ασδεράκη «Πολιτικές εκπαίδευσης και έρευνας στην ΕΕ»