Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Πρόγραμμα EuropeStARTS

unipi-europestart-photo

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 11 Μαΐου το δεύτερο επιμορφωτικό διήμερο του προγράμματος «Η Ευρώπη στα  Σχολεία  μέσω της Τέχνης και των Προσομοιώσεων (EuropeStARTs)», που πραγματοποίησε το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών Διεθνών & Επιχειρηματικών Σπουδών  του Πανεπιστημίου Πειραιώς, στο πλαίσιο της Δράσης KA1 του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Jean Monnet “Learning EU at Schools” με  ακαδημαϊκή συντονίστρια τη Λέκτορα Δρ. Φωτεινή Ασδεράκη.

Στόχος του προγράμματος είναι η γεφύρωση των διαφορετικών βαθμίδων της εκπαίδευσης και η δημιουργία ενός ενεργού δικτύου ανταλλαγής απόψεων και καλών πρακτικών μεταξύ των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και των πανεπιστημιακών καθώς και η δημιουργία νέων παιδαγωγικών εργαλείων για τη διδασκαλία των διεθνών κι ευρωπαϊκών θεμάτων στα σχολεία. Τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν στο πρόγραμμα είναι η προσομοίωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε Δημοτικά σχολεία της Αττικής και η παραγωγή κόμικ για την Ευρώπη, με τη συνεργασία του Ερευνητικού Εργαστηρίου CosyLlab του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

140 εκπαιδευτικοί, μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες από 40 πόλεις της Ελλάδας, 7 διαφορετικά πάνελ, 50 εισηγητές από τον ακαδημαϊκό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό χώρο, 5 διεθνολογικά εργαστήρια με επίκαιρες θεματικές και  1 εργαστήριο για το ψηφιακό μουσείο συνθέτουν το πάζλ της δεύτερης αυτής επιμόρφωσης, η οποία άφησε μια ανοικτή υπόσχεση για το μέλλον καθώς η ένθερμη συμμετοχή στο πρόγραμμα αποδεικνύει τη θέληση των Ελλήνων εκπαιδευτικών για συνεχή κατάρτιση και βελτίωση του έργου που προσφέρουν στους μαθητές τους. Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Αττικής κ. Δημήτρης Γκίνης απεύθυνε χαιρετισμό ενώ φορείς πολιτισμού του Πειραιά και της Αθήνας και παρουσίασαν το έργο τους, όπως ο κ. Τάκης Τζαμαριάς, καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά,  η κα Αθηνά Πάνου, Αρχαιολόγος- Μουσειολόγος, Υπεύθυνη Μόνιμων Συλλογών Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά, ο κ. Αλέξανδρος Ευκλείδης, σκηνοθέτης, ο  οποίος παρουσίασε τις δράσεις της εθνικής Λυρικής Σκηνής, η κα. Ζαμπέλ Μουρατιάν, Εκπαιδευτικός-Μουσειολόγος, Πρόεδρος ΔΣ του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου. Τέλος, ο κ. Στέφανος Αλεβίζος από το Χαμόγελο του Παιδιού παρουσίασε τις δράσεις του στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δικτύου κατά του σχολικού εκφοβισμού.

Η εκδήλωση έκλεισε με επίσκεψη στη Δημοτική Πινακοθήκη του Πειραιά, όπου οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να δουν την έκθεση με τα έργα τέχνης.