Περιγραφή προγράμματος YouthActiv

Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς διοργανώνει σε πέντε πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Τρίκαλα) επιμορφωτικές συναντήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος Jean Monnet Κύρια Δράση 1 – Δράσεις πληροφόρησης και έρευνας με το όνομα YouthActiv. Ακαδημαϊκή συντονίστρια του προγράμματος είναι η Λέκτορας του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Δρ. Φωτεινή Ασδεράκη.

Κύριος στόχος του προγράμματος είναι να θέσει στο επίκεντρο τους νέους, μαθητές ηλικίας 16-18 ετών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έτσι ώστε να διεξαχθεί ένας γόνιμος διάλογος στη σχολική κοινότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον τρόπο λειτουργίας της και για την πορεία της Ελλάδας σ’ αυτήν. Επιπλέον, το πρόγραμμα επιδιώκει να δημιουργήσει μια πλατφόρμα δικτύωσης, που θα βοηθήσει στο να ακουστεί η φωνή των νέων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Τα παιδιά μετά το πέρας της Συνάντησης θα δημιουργήσουν ταινίες μικρού μήκους με θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το συντονισμό της οργάνωσης Balkans Beyond Borders.

Επίσης, κατά την διάρκεια της επιμορφωτικής συνάντησης πραγματοποιούνται θεματικά εργαστήρια με κύριο στόχο την απόκτηση δεξιοτήτων και τη δημιουργία ενεργών πολιτών.

Στο εργαστήριο Νεανική Κοινωνική Επιχειρηματικότητα που πραγματοποιεί η AIESEC Piraeus οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ευκαιρίες για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη ενώ μαθαίνουν πώς να δημιουργήσουν το δικό τους επιχειρηματικό πλάνο.

Το Σεμινάριο Ευρωπαϊκής Δημοσιογραφίας από τη EurActiv παρουσιάζει τις βασικές αρχές, αλλά και τα εργαλεία που αξιοποιεί ένας δημοσιογράφος που ασχολείται με ευρωπαϊκά θέματα.

Στο εργαστήρι προσομοίωσης από τον Όμιλο Ρητορικής και την Ομάδα MUN του Πανεπιστημίου Πειραιώς αναπαριστάται ο τρόπος λειτουργίας των ευρωπαϊκών οργάνων που νομοθετούν, δηλαδή της Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Οι μαθητές αναλαμβάνουν τον ρόλο είτε ενός Επιτρόπου είτε ενός Υπουργού είτε ενός Ευρωβουλευτή με σκοπό να καταλάβουν τον τρόπο λήψης μιας απόφασης σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο.

Όπως υποδηλώνει και ο τρόπος του workshop  ‘ Μείνει Ενεργός’, η Ευρώπη είσαι εσύ , που διοργανώνουν οι AEGEE Αθήνας και Πειραιά και η Ένωση Νέων Φεντεραλιστών Πειραιά (JEF),  στόχος του εργααστηρίου είναι να φέρει τους νέους  σε επαφή με τα επιτεύγματα και τα μειονεκτήματα της Ευρώπης προκειμένου να κατανοήσουν πως αυτά έχουν επηρεάσει και θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τη ζωή τους. Μέσα από quiz, διαδραστικά παιχνίδια και ομάδες συζήτησης οι μαθητές γνωρίζουν βασικές αρχές για την Ε.Ε. και αντιλαμβάνονται έμπρακτα την έννοια της άμεσης και έμμεσης δημοκρατίας.

Τέλος και οι εκπαιδευτικοί κάθονται στα θρανία και ενημερώνονται για θέματα Ευρωπαϊκής Εκπαιδευτικής Πολιτικής, για το πρόγραμμα Erasmus+ και για θέματα πολυγλωσσίας!

Πάνω από 700 παιδιά και εκπαιδευτικοί αναμένεται να συμμετέχουν μέχρι το τέλος του προγράμματος στις επιμορφωτικές συναντήσεις!