BlogERDIC LAB

Ελευθερία Ζαμπετάκη (Θ17030)

Χαδούλα Ευαγγελία Νικητάκη (Θ17087)

 Στο τομέα της νεολαίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί μόνο να στηρίζει, να συντονίζει ή να συμπληρώνει τη δράση των κρατών μελών καθώς διαθέτει «συμπληρωματική αρμοδιότητα»(άρθρα 165 και 166 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ). Μπορεί η νεολαία να αποτελεί τομέα εθνικής πολιτικής, όμως η ΕΕ στοχεύει να προσφέρει στους νέους περισσότερες ίσες ευκαιρίες τόσο στους τομείς της εκπαίδευσης και της εργασίας αλλά και σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. Το πρόγραμμα Erasmus+ αποτελεί το πιο δημοφιλές πρόγραμμα της ΕΕ για τους νέους αλλά τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ ενίσχυσε τις πολιτικές της έναντι των νέων, όπως φαίνεται από τη πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης και του προγράμματος DiscoverEU το οποίο έδωσε την ευκαιρία σε 20 χιλιάδες νέους να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.


 Τα επιτεύγματα της πολιτικής συνίστανται στις δράσεις που προκύπτουν από το στρατηγικό της πλαίσιο. Πρώτον η Στρατηγική «Ευρώπη 2020» που ξεκίνησε το 2010 εστιάζει σε στόχους για τους νέους όπως τη μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, την αύξηση του ποσοστού ατόμων με πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τις πρωτοβουλίες για την απασχόληση. Συγκεκριμένα στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται το πρόγραμμα επαγγελματικής κινητικότητας «Η πρώτη σου εργασία μέσω του EURES».
Στη συνέχεια, το 2018 το Συμβούλιο ενέκρινε ψήφισμα για τη νέα «στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία κατά την περίοδο 2019-2027: ενεργοποίηση, σύνδεση και ενίσχυση των νέων». Στόχος της στρατηγικής αυτής είναι η αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι νέοι σε ολόκληρη την Ευρώπη.
• Με τον όρο «ενεργοποίηση», η ΕΕ στοχεύει στη παροχή δυνατοτήτων συμμετοχής για τους νέους στο δημοκρατικό γίγνεσθαι . Οι σημερινές αποφάσεις θα επηρεάσουν περισσότερο τη σημερινή γενιά νέων η οποία δυστυχώς σήμερα εκπροσωπείται σε μικρότερο βαθμό στα πολιτικά όργανα.
• Με τον όρο «σύνδεση» επιδιώκεται η περαιτέρω διασύνδεση των νέων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και πέραν αυτής με στόχο την προώθηση της εθελοντικής συμμετοχής, της μαθησιακής κινητικότητας, της αλληλεγγύης και της διαπολιτισμικής κατανόησης.
• Με τον όρο «ενίσχυση» εννοείται η στήριξη και η ενδυνάμωση των νέων μέσω της ποιότητας, της καινοτομίας και της αναγνώρισης των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους.
 Η Ευρωπαική στρατηγική για τη νεολαία θα ενδυναμώσει το δεσμό μεταξύ της ΕΕ και των νέων προσφέροντάς τους καλυτερες και ίσες ευκαιρίες ζωής, προωθόντας ταυτόχρονα τις ευρωπαικές αξίες ανάμεσα στους νέους. Αξίζει να αναφέρουμε την Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας, ένας ιστότοπος της ΕΕ, https://europa.eu/youth/home_el, στον οποίο μπορούμε όλοι εμείς να βρούμε ευκαιρίες για εθελοντισμό, πρακτική, εργασία και σπουδές!

Πηγές
https://europa.eu/youth/discovereu_el
https://ec.europa.eu/info/policies/youth_el
https://www.europarl.europa.eu/factsheets/el/sheet/141/%CE%BD%CE%B5%CE%BF%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%B1
https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-14080-2018-INIT/el/pdf

Join Our Newsletter

Get Updates, Upcoming Themes Info, and Our Great Deals!