Κύριος στόχος του προγράμματος είναι να θέσει στο επίκεντρο τους νέους, μαθητές ηλικίας 16-18 ετών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με στόχο να τους ενημερώσει σχετικά με θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) μέσω καινοτόμων τρόπων μάθησης.
Στo πλαίσιo του προγράμματος δημιουργήθηκε ένα επιδαπέδιο παιχνίδι σε συνεργασία με τις νεανικές/φοιτητικές μη κυβερνητικές οργανώσεις και τους μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και θα δημιουργηθεί μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα η οποία θα παρέχει πληροφορίες και γνώση στους μαθητές μέσω ενός διασκεδαστικού και δημιουργικού τρόπου.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της επιμορφωτικής συνάντησης πραγματοποιήθηκαν θεματικά εργαστήρια με κύριο στόχο την απόκτηση δεξιοτήτων και τη δημιουργία ενεργών πολιτών.
Στο εργαστήριο Νεανική Κοινωνική Επιχειρηματικότητα που πραγματοποίησε η AIESEC Piraeus και το Κέντρο Νεανικής Επιχειρηματικότητας (ΚεΠΝΕΤ) οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ευκαιρίες για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη ενώ έμαθαν πώς να δημιουργήσουν το δικό τους επιχειρηματικό πλάνο.
Στο εργαστήρι προσομοίωσης από τον Όμιλο Ρητορικής και την Ομάδα MUN του Πανεπιστημίου Πειραιώς αναπαραστάθηκε ο τρόπος λειτουργίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Για τις ανάγκες του εργαστηρίου, προσομοιώθηκε η διαδικασία συνεδρίασης του Συμβουλίου της ΕΕ, για θέματα ενέργειας & περιβάλλοντος. Οι μαθητές ως Υπουργοί Ενέργειας και Περιβάλλοντος θα συζήτησαν και αποφάσισαν με ειδική πλειοψηφία πάνω στα ζητήματα αυτά. Θα κατανοήσουν ότι οι αποφάσεις στην ΕΕ βασίζονται σε συναινέσεις των κυβερνήσεων, μετά από διαπραγμάτευση και συμφωνία.
Οι AEGEE Αθήνα και Πειραιά και η Ένωση Νέων Φεντεραλιστών Πειραιά (JEF), διοργάνωσαν ένα εργαστήριο του οποίου στόχος ήταν να φέρει τους νέους σε επαφή με τα επιτεύγματα και τα μειονεκτήματα της Ευρώπης προκειμένου να κατανοήσουν πως αυτά έχουν επηρεάσει και θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τη ζωή τους. Μέσα από quiz, διαδραστικά παιχνίδια και ομάδες συζήτησης οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν βασικές αρχές για την Ε.Ε. και αντιλήφθηκαν έμπρακτα την έννοια της άμεσης και έμμεσης δημοκρατίας.
Τέλος και οι εκπαιδευτικοί έκατσαν στα θρανία και ενημερώθηκαν για θέματα Ευρωπαϊκής Εκπαιδευτικής Πολιτικής, για το πρόγραμμα Erasmus+ και για θέματα πολυγλωσσίας!
Πάνω από 500 παιδιά και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στις εκπαιδευτικές ημερίδες του προγράμματος U4EU!