Δελτίο Τύπου
Τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2016, έλαβε χώρα στο χώρο του Πανεπιστημίου Πειραιώς συζήτηση με τρεις διεθνώς καταξιωμένους Ισραηλινούς συγγραφείς για τον ρόλο του συγγραφέα σε περίοδο αλλαγών και κρίσης με πρωτοβουλία του Προέδρου του Τμήματος Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Σπουδών, Καθηγητή Αριστοτέλη Τζιαμπίρη, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Ε&Α και Διαπανεπιστημιακής Συνεργασίας με διευθύντρια την Επίκουρη Καθηγήτρια Φωτεινή Ασδεράκηκαι την Ομάδα Συλλογικών Αναγνώσεων με επικεφαλής τον Επίκουρο Καθηγητή Ηλία Παπαγιαννόπουλο.
Στην πρόσκληση για ενεργή συμμετοχή στη συζήτηση, ανταποκρίθηκαν πλήθος προπτυχιακών φοιτητών και υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Καθηγητής Αθανάσιος Πλατιάς, ο Καθηγητής Χρήστος Χατζηεμμανουήλ, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μαίρη Μπόση, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Χαράλαμπος Γκούσιος, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γαβριήλ B. Διαμαντής, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πέτρος Λιάκουρας, ο Επίκουρος Καθηγητής Ανδρέας Λιαρόπουλος, ο Επίκουρος Καθηγητής Ιωάννης Κωνσταντόπουλος, ο Επίκουρος Καθηγητής Σπυρίδων Ρουκανάς, ο Επίκουρος Καθηγητής Αθανάσιος Σαμαράς, ο Επίκουρος Καθηγητής Νικόλαος Ραπτόπουλος, η κα Ειρήνη Μαμάκου, μέλος Ε.Ε.Δ.Ι.Π., η κα Μαρία Βλάχου και η Υπεύθυνη του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς Δρ. Χριστίνα Κοντογουλίδου.
Ο Πρόεδρος του Τμήματος παρουσίασε τους τρεις ομιλητές, την Αβιράμα Γκολάν, συγγραφέα και μέλος της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας Haaretz, το Γισσάι Σαρίντ, συγγραφέα, δικηγόρο και πρώην εισαγγελέα και τον ΑλόνΧίλου, συγγραφέα και δικηγόρο. Κατά τη διάρκεια του γόνιμου διαλόγου που έλαβε χώρα στην κατάμεστη αίθουσα, συζητήθηκαν τόσο προβληματισμοί και ανησυχίες των ίδιων των συγγραφέων όπως και καίρια ζητήματα για την σύγχρονη ισραηλινή πραγματικότητα και κοινωνία.
Πιο συγκεκριμένα, η Αβιράμα Γκολάν υπογράμμισε το γεγονός ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε κρίση, μία κατάσταση που δεν προβάλλεται από τα διεθνή ΜΜΕ. Ωστόσο, η λογοτεχνία μπορεί να δώσει λύση και να αναδείξει τι πραγματικά συμβαίνει εφόσον ξεπερνά τα δελτία ειδήσεων και τις πολιτικές δηλώσεις. Ο Γισσάι Σαρίντ υποστήριξε πως το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στη σύνδεση παρελθόντος και μέλλοντος αλλά στην ερμηνεία του πρώτου, το οποίο χρησιμοποιείται για την επίτευξη εσωτερικών πολιτικών σκοπών.«Όταν ζεις υπό την διαρκή υπενθύμιση της μνήμης ενός τραύματος, δεν δύνασαι να αντιμετωπίσεις το μέλλον χωρίς φοβίες ωστόσο, προκειμένου να κτήσεις ένα κράτος πρέπει να μπορείς να διαμορφώνεις το μέλλον ελεύθερα».Ο ΑλόνΧίλου ταράζει τα λογοτεχνικά και κοινωνικά νερά του Ισραήλ με τα βιβλία του. Στο βιβλίο του Ο θάνατος του μοναχού, μεταφρασμένο στα ελληνικά, αποκαλύπτεται προσωπικά.
Δείτε περισσότερες στιγμές από την εκδήλωση εδώ