ep1Το Σάββατο 20/1/2018, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Έρευνας, Ανάπτυξης και Διαπανεπιστημιακής Συνεργασίας (ERDIC) του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και το τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, διοργάνωσαν ημερίδα επιμόρφωσης των καθηγητών των σχολείων πρέσβεων και των υποψήφιων σχολείων πρέσβεων, στα πλαίσια του προγράμματος σχολεία πρέσβεις του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, στη Θεσσαλονίκη, για το έτος 2018.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης απεύθυνε χαιρετισμό η Ευρωβουλευτής κ. Μαρία Σπυράκη καθώς και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Δημήτρης Παπαδημούλης με βιντεοσκοπημένο μήνυμα. Κύριοι ομιλητές της ημερίδας ήταν ο κος Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα, η Δρ. Φωτεινή Ασδεράκη, Επίκουρος Καθηγήτρια του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, του Πανεπιστήμιου Πειραιώς και Έδρα Jean Monnet στις «Πολιτικές Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» , ο Δρ. Χάρης Κούντουρος, Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, η Δρ. Σοφία Παπαδημητρίου, Προϊσταμένη Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, και η Ελευθερία Μαρκοζάνη, Υπ. Διδάκτωρ, του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, του Πανεπιστήμιου Πειραιώς. Στα πλαίσια της εκπαιδευτικής ημερίδας, παρουσιάστηκαν επιλεγμένα κάποιες καλές πρακτικές των σχολείων πρέσβεων και έγινε βράβευση 19 σχολείων πρέσβεων του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, της βόρειας Ελλάδας, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα για το έτος 2017.

Το Πρόγραμμα (EPAS) απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς και μαθητές των λυκείων και στοχεύει να ενθαρρύνει τους νέους, ιδιαίτερα μαθητές δευτεροβάθμιας και τεχνικής εκπαίδευσης, να κατανοήσουν τα δικαιώματα τους ως ευρωπαίοι πολίτες, να γνωρίσουν το έργο και τις αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Μελών του και να αντιληφθούν πως μπορούν να συμμετέχουν καλύτερα στη διαμόρφωση του δημοσίου βίου και στην εμπέδωση της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.