20180202 101353Tο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Έρευνας, Ανάπτυξης και Διαπανεπιστημιακής Συνεργασίας (ERDIC) του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και το τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, διοργάνωσαν με την υποστήριξη και την συνεργασία του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης (EUROPE DIRECT) του Δήμου Αθηναίων, ημερίδα επιμόρφωσης των καθηγητών των σχολείων πρέσβεων και των υποψήφιων σχολείων πρέσβεων, στα πλαίσια του προγράμματος Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EPAS), στο Σεράφειο Κέντρο Αθλητισμού, Πολιτισμού και Καινοτομίας στην Αθήνα στις 2/2/2018. Στην ημερίδα συμμετείχαν περίπου 100 καθηγητές λυκείων από 33 Σχολεία της Αττικής, της Πελοποννήσου και των νησιών.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης απεύθυνε χαιρετισμό ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Δημήτρης Παπαδημούλης με βιντεοσκοπημένο μήνυμα. Χαιρετισμό επίσης απέυθυνε και ο Ευρωβουλευτής Μιλτιάδης Κύρκος.

Κύριοι ομιλητές της ημερίδας ήταν ο κος Λεωνίδας Αντωνακόπουλος - Επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα,η Δρ. Φωτεινή Ασδεράκη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Έδρα Jean Monnet - Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ο Δρ. Χάρης Κούντουρος - Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, η Δρ. Σοφία Παπαδημητρίου - Προϊσταμένη Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η κα Ελευθερία Μαρκοζάνη - Υπ. Διδάκτωρ, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, η Δρ. Ευη Χατζηανδρέου - Επιστημονική Συνεργάτης, του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν επιμορφωτικές ενημερώσεις και συζητήσεις για τα εξής θέματα. Ευρωπαϊκή Ένωση : αρχές, λειτουργία, θεσμοί. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Διάρθρωση, ρόλος, νομοθετικές αρμοδιότητες. Η νομοθετική διαδικασία στην Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανοικτές Πρακτικές και Σενάρια Διδασκαλίας στο Σχολείο του 21ου αιώνα. Παρουσίαση προγράμματος ΙΔΕΑ. Συμμετοχή των νέων στα κοινά ως απάντηση στον Λαϊκισμό. Το πρόγραμμα EPAS: δομή, θεματικοί τομείς, εκπαιδευτικά εργαλεία και ιστοσελίδα.

Το πρόγραμμα υλοποιείται εθελοντικά από σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην Ελλάδα το εν λόγω πρόγραμμα εφαρμόζεται με την έγκριση και την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, καθώς και με την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων και αριθμεί σήμερα 105 λύκεια από όλη τη χώρα.